Piekłam je kiedyś, dawno temu, jak mieszkałam i
pracowałam w Wiedniu, żeby zarobić na studia. I tak jakoś przyjęły się w moim
domu i jak mnie najdzie … tak się upiecze.
Kiedyś przygotowując podwójna porcję ciasta na
Boże Narodzenie, podzieliłam ciasto na części jak przy pojedynczej porcji
ciasta, a wszystko przez mamę, bo mnie zagadała. Jakież ogromne było moje
zdziwienie jak zajrzałam po 15 minutach do piekarnika a tam nie rogaliki, tylko
rogale, dwa razy większe niż zawsze.
Brat cioteczny, który u mnie gościł był zachwycony: „Co za duże, siostra nie przesadzaj, a jakie miały wyjść, o połowę mniejsze? Toć jeden kęs i po rogalu. I co ty zawsze dziergałaś takie maleństwa, chyba żartujesz, to więcej zawijałaś tych rogali, niż ich treść”. To się nazywa męskie podejście do tematu, kobieta się narobi w kuchni, a tu jeden kęs i nie ma.
Copyright 2012 © By shabbychic-decoupage.blogspot.com |
Brat cioteczny, który u mnie gościł był zachwycony: „Co za duże, siostra nie przesadzaj, a jakie miały wyjść, o połowę mniejsze? Toć jeden kęs i po rogalu. I co ty zawsze dziergałaś takie maleństwa, chyba żartujesz, to więcej zawijałaś tych rogali, niż ich treść”. To się nazywa męskie podejście do tematu, kobieta się narobi w kuchni, a tu jeden kęs i nie ma.
Jakby ktoś miał ochotę na bliskie spotkania w kuchni, to przepis podaję.
Copyright 2012 © By shabbychic-decoupage.blogspot.com |
6 dkg drożdży
1 żółtko jajka
250 margaryny RAMA lub KASIA
1 łyżeczka cukru (niekoniecznie)
200 g śmietany kwaśnej
szczypta soli
sok z cytryny
Copyright 2012 © By shabbychic-decoupage.blogspot.com |
Copyright 2012 © By shabbychic-decoupage.blogspot.com |
Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać mąkę, margarynę i wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować tworząc kółko i
podzielić na 8 części. Na każdą część ułożyć dżem, powidła, jabłka itp. i
zawinąć formując rogaliki.
Rogalik posmarować żółtkiem wymieszanym odrobiną wody, najlepiej używając pędzelka kuchennego. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec 15 minut układając na blasze posmarowanej margaryną. Po wyjęciu rogalików posmarować je sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.
Dodając do rogalików jabłka dzielę je na ósemki i przesypuję cukrem waniliowym i cynamonem. Takie kawałki jabłek zawijam w ciasto formując rogaliki, na Boże Narodzenie używam farszu postnego z kapusty z grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz